Huisarts J.H. Baan uit Rijssen
Patiënten met hart- en vaatziekten en andere aandoeningen adviseert hij dagelijks een
lepel lijnzaadolie in te nemen. Vanwege het hoge gehalte aan broodnodige
omega-3-vetzuren. „Er is overtuigend bewijs voorhanden dat omega-3-vetzuren onmisbaar
zijn voor een goede gezondheid. Via onze westerse voeding krijgen we er echter veel te
weinig van naar binnen. Dat besef begint gelukkig ook in Nederland door te
dringen.”
Huisarts J. H. Baan uit Rijssen voelt zich geen alternatieve pionier. „Ik ben een gewone
regulier werkende huisarts. Homeopathische middelen bijvoorbeeld schrijf ik niet voor.
De orthomoleculaire geneeskunde spreekt me echter aan. Goede voeding, voldoende
vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn essentieel voor een goede gezondheid.”
De bewijzen uit de wetenschappelijke literatuur stapelen zich volgens Baan op. “Grote studies tonen aan dat omega-3-vetzuren uit vis hart- en vaatziekten niet alleen kunnen voorkomen, maar dat ze bij hartpatiënten ook het risico op nieuwe problemen verkleinen. Bij de behandeling van tal van chronische aandoeningen zijn, in kleinere onderzoeken, eveneens heilzame effecten gevonden van zowel omega-3-vetzuren uit vis als uit lijnzaadolie. Het gaat juist vaak om ziekten waarmee we overspoeld worden, zoals allergieën, eczeem, astma, reuma, psoriasis, depressies en hyperactiviteit (ADHD). Omega-3-vetzuren lijken ook te beschermen tegen het ontstaan van veelvoorkomende tumoren, zoals borst- en prostaatkanker en uitzaaiingen daarvan.”